Stonefield tips en trucs

Stonefield tips en trucs algemeen

Hallo Quilters,
Jullie zijn waarschijnlijk al lekker bezig met de Stonefields! Onderstaand vinden jullie allerlei tips en trucs voor het maken van de blokken

Wij zijn er een groot voorstander van dat jullie op je eigen manier werken, dus zoals je het zelf prettig en mooi vind!! Natuurlijk willen wij jullie met raad en daad bijstaan en als er iets niet duidelijk is vraag het ons gerust, bij voorkeur per mail.
(katermans@hotmail.com)

Maar hieronder eerst de algemene tips.


Algemeen

-   Gebruik of een centimeter liniaal of een inch liniaal. Voor de Stonefields adviseren wij een inch    liniaal te gebruiken. Ook al is er het e.e.a. in het patoon omgezet naar centimeters, blijf je bij de inches dan zit je altijd goed. Het blokje is dus altijd 6 x 6 inch excl. de naadtoeslag. Begin met een basisistof van 7 x 7 inch of 18 x 18 centimeter. Bij het appliqueren zal je stof namelijk altijd iets inlopen en zo heb je altijd genoeg basisstof.

-   shirtings zijn lichte stoffen met een klein werkje.

-   applicatielijm: hierbij kun je de lijm van Sue Daley, Roxanne's Basting Glue of eventueel boekbinderslijm gebruiken. Natuurlijk is de lijmpen van sewline ook erg handig.

-   Borduurgaren Aurifill of DMC

-   Perfect Circels (Karen Buckley, internet), Strijk deze nooit met een groot of te heet strijkijzer want dan gaan ze rond staan. Een klein reisstrijkboutje werkt ook hier prima.

-   De verdwijnpen; ideaal om patronen over te tekenen. Lijnen verdwijnen weer bij verhitting door de strijkbout. Probeer wel atijd even op een proefstukje stof en gebruik een lichte kleur pen op een donkere stof.

-   Teken nooit met een HB potlood op stof. Dit is er bijna niet meer uit te krijgen.

-   Maak van paternoplaat de malletjes. Je kunt ze in deze quilt meerdere keren gebruiken.

-   Als je goede kwaliteit stof gebruikt, bijv. Moda of Marcus, zal deze vrijwel niet doorschijnen. Ook is deze stof stevig genoeg om meerdere lagen op te appliqueren. Wegknippen van de achtergrond is dan zeker niet nodig.

-   Maak van paternoplaat een mal voor de juiste afmeting van het blok. Ben je klaar met een blok kan je het meteen op de juiste maat afwerken.

-   Strijk H250 nooit te heet! Zelf gebruik ik een reisstrijkboutje. Ga je het strijken met een groot ijzer heb je grote kans dat het hard gaat worden.

De meeste van bovengenoemde spullen zijn te koop bij o.a Bossche Quilts en Meer, Minewood Quilting en de Quiltster.



Blok 1 t/m 4 The Stars
Bij de blokken 1 t/m 4 heb ik mallen van paternoplaat gemaakt en daarna de stukjes gepatcht in drie banen. Deze banen weer aan elkaar zetten. Deze blokken zijn heel leuk om bijv. plaatjes stof in te verwerken of een middenstuk met broderie perse.
Voor de driehoeken kan je ook de malletjes gebruiken die bij je patroon zaten. In princiepe zijn deze voor de flying geese randen maar dit is hetzelfde formaat.
Let wel goed op de draadrichting van de stof.

Blok 5 en 6 Orange Peel
Deze blokken zijn gemaakt voor de needle turn applicatie methode maar kan ook prima met H 250. Zet bij needle turn het patroon op de goede kant van de stof. Zet een kruis op de ondergrondstof zodat dit in vier gelijke stukjes is en appliqueer volgens het patroon. Gebruik je H250 plak dit dan aan de achterzijde van de patroontjes en ga vervolgens zoals bij de andere methode te werk.

Blok 7 en 8 Pomogranate
Ondergrondstof met een klein werkje, 1 stof uit een middenkleurgroep en 1 stof uit een donkere kleurgroep. Appliqueer dit met je eigen favoriete methode.

Blok 9 en 10 Gateau de Saint Honoré
De cirkel in het pakketje Perfect Circels is iets groter maar dit maakt niet uit past prima en geeft de cirkels net iets meer ruimte. Zorg voor een stevige achtergrondstof dan hoef je niets weg te knippen. Bij de algemene tips staat het al: een goede stof schijnt ook bijna niet door. Neem voor de ondergrond een rustige stof, voor de grote cirkel een middenkleur en voor de kleintjes een donkere/felle kleur.

Blok 11 en 12 Willie's Birthday
Let hierbij op spiegelbeeld. Dit kan je voorkomen door te tekenen op de plakkant van H250. Het patroontje komt dan goed op de stof. Je kunt bij dit blok best een iets grotere middencirkel gebruiken. Dit valt mooier over de patroontjes en zit dan ook in het pakketje Perfect Circels

Blok 13 Posy Pot
Dit is een echt applicatie blok. Zet het patroon met behulp van een lichtbak en een verdwijnpen op de stof (tegen het lichthouden op het raam gaat ook prima!)
Begin met de blaadjes, dan de steeltjes en de bloemen en tot slot de plantenbank.

Blok 14 en 15 Bordered 3/8 inch hexagons
Bij het patroon zitten de kartonnetjes voor de hexagonnen. Maak deze op de manier zoals het voor jezelf het prettigst is. Zelf plak ik de stof om kartonnetjes (Sue Daley, patchwork with busy fingers), zet de hexjes aan elkaar en strijk het geheel met een beetje stijfsel. Dan haal ik de kartonnetjes eruit en plak de buitenste randjes eventueel nog even vast.

Je kunt ze ook traditioneel patchen...dan hoef je geen kartonnetjes te gebruiken.

Zet dit "bloemetje"op een lichte achtergrond en patch de punten eraan.

Bij dit blok is Fussy Cutting (knippen op patroon) ook erg leuk.

Blok 16 en 17 Square Peg in a Round Hole
Neem een neutrale stof voor de achtergrond, een lichte stof voor het kleine vierkant en twee bijpassende bedrukte stoffen voor de cirkel en het kleine vierkantje.
Dit is een blok waarbij je gaat "stapelen"Het makkelijkst is om eerst de cirkel op het lichte vierkant te zetten, dan het kleine 1 inch vierkantje erop en daarna het geheel op de achtergrond te zetten. Onder het lichte vierkant heb ik H 250 geplakt, de cirkel is gemaakt met behulp van een Perfect Circel en ook bij het kleine vierkantje heb ik H250 gebruikt.

Blok 18 Star in a star blok
Dit is zeker niet het makkelijkste blok uit de Stonefields maar wel een met een mooi resultaat.
Neem een effe ondergrond en teken de sterren op H250. Ik heb van de sterren wel een mal gemaakt want deze komen vaker terug en dan heb je altijd dezelfde ster!. De cirkels zijn met de Perfect Circels mallen gemaakt maar dit kan natuurlijk ook met H250. Nu is het een kwestie van geduldig appliqueren! Vaak vragen de mensen mij hoe ik de puntjes zo scherp krijg... Natuurlijk komt dit in onze applicatiecursus uitgebreid aan de orde maar ik zal het in het kort proberen te omschrijven.
Plak de H250 op de stof en knip uit met een naadje van max. een halve centimeter. Knip ook  de punten af op een halve centimeter en begin met die puntjes naar binnen te slaan. Zet dit vast met de lijmpen. Plak nu stukje voor stukje de randjes naar binnen. Je zult zien na een paar keer oefenen gaat dit steeds scherper en sneller.

In het voorbeeld heb ik gewerkt met vrij felle kleuren maar je zou het ook kunnen laten "oplopen"dus met een lichte stof beginnen en met een donkere eindigen.

Blok 19 en 20 The Oscillateur
Maak van paternoplaat een malletje. Neem een lichte ondergrond en 6 verschillende printjes voor de blaadjes. Verdeel de ondergrond in vieren met behulp van de verdwijnpen. Kijk nu goed naar het voorbeeld! Je kunt zien dat twee van de blaadjes net over een lijn liggen. Als je met deze blaadjes begint en dan de andere 4 er tussen voegt....is het heel goed te doen.

Blok 21,22 en 23 O for Oscar.
In het patroon staat dat je eerste de cirkels moet plaatsen en dan het blok in elkaar moet zetten. Ik heb dit niet gedaan omdat je makkelijker het exacte midden kunt bepalen als het blok al in elkaar zit. Maar kies natuurlijk de manier die jezelf het makkelijkst lijkt.

Maak 4 cirkels van 3,5 cm doorsnede. Dit kan met fotopapier/karton, H 250 of natuurlijk de Perfect Circels. Patch de ondergrond in drie banen aan elkaar en zet deze banen weer aan elkaar.
Bepaal het midden van de vierkantjes, hier heb ik zowel een lichte als een donkere stof voor gebruikt, en zet de cirkels erop

Blok 24 en 25 Four little Stars
Ook bij dit blok heb ik weer H250 gebbruikt. Maak een mal van paternoplaat dan weet je zeker dat je 4 gelijke sterren hebt. Teken ze op H 250 en zoek 2 of meerdere contrasterende stofjes. Neem een effe ondergrond.

Verdeel de achtergrond in 4 stukken door er met de verdwijnpen een kruis op te zetten. Verdeel nu de sterren zo dat ze met twee puntjes elkaar raken

Een extra blokje na het bezoek van Susan Smith....
Zoals je wellicht al hebben gelezen hebben wij van Susan een extra blokje gekregen bij haar bezoek. Een echte Austalische kangaroe. Natuurlijk ook hiervoor een paar tips.

Zet nummers in het patroon voor de werkvolgorde. Begin met de oortjes, de handje,lijf, handje, oortjes kleintje, buidel, pootje, achterlijf en bloemetje.
Het steeltje heb ik met een paar borduursteekjes gemaakt.
Let op het spiegelbeeld....al maakt het natuurlijk niet echt uit welke kant ze opkijkt!

Zet het gehele patroon op de ondergrondstof met een verdwijnpen. Zo kan je later makkelijk de onderdeeltjes terugplaatsen. Zie je het patroon niet door de stof....gebruik een lichtbak of plak het tegen een raam. Ook kan je het origineel met een donkere stift overtrekken. Dan is het iets duidelijker.


Tot slot.....

Deze tips en trucs zijn met zorg en vooral met liefde gemaakt. Wij hopen dat je ze kunt gebruiken.
Mocht je er meer mensen voor weten, geeft dan ons blogadres door maar leg ze niet onder het kopieerapparaat.

Als je zelf een idee hebt wat je wilt delen? Geef het ons door dan zetten we het erbij.

Tot de volgende maand

Het createam Katermans & Bossche Quilts & Meer


10 opmerkingen:

Anna zei

Geweldige tips, ik ga niet met jullie meedoen omdat ik me al opgegeven had in Tilburg, ik hoop toch ook deze tips te mogen gebruiken, indien dit niet zo is graag even laten weten aub , groet anna

Jasmijn zei

tuurlijk mag je het gebruiken! maar wel onze naam eronder laten staan he. veel plezier en als je vragen hebt, gewoon stellen

Jowilleke zei

dank je wel voor de duidelijke uitleg. En vooral voor het persoonlijke gebruik hiervan

groeten ...Willke

mams zei

Fijn deze tips en tricks, dank je wel! Ik ga ze zeker gebruiken... Aan het einde van deze week hebben we een 2 daagse workshop van de Stonefieldquilt, dus daarna kunnen we los!! :-)

Hartelijke groet,
Riek

Anoniem zei

Super Janine, deze beschrijving van de Stonefields blokken ik doe er flink mijn voordeel mee. De 1e 13 blokken zijn af + de kangaroo en 1 blokje uit de 3e lichting patronen, een workshop met Susan S. gevolgd.De kop is er af en nu is het wachten op BOM 2.
Groeten van Margriet.

Unknown zei

Hallo Janine
Ik ben reuze blij met jou Stonefields tips.
Fijn hoor.
groetjes Truus

Quiltblog Janine zei

Dank je wel voor je uitleg van de ster in sterren. Ik maak deze quilt niet, maar wilde wel graag weten hoe je dit blok moet maken. Ik denk dat ik het nu snap.😄

Jasmijn zei

Graag gedaan Janine! En als je meer wilt weten....of meer blokjes wilt maken, gewoon vragen he! We zijn er om elkaar te helpen.

Anoniem zei

Dag Jasmijn, bedankt voor de tips! Ik wil binnenkort gaan starten en via een omweg ben ik hier terecht gekomen. Waar kan ik de tips van maand 2 vinden? En ik zou ook heel graag de blokverdeling van Susan Smith willen weten. Kun je me daaraan ook helpen? Ik zie je mailadres alleen niet, zou je mij willen mailen op stell438 @ planet.nl? De spaties dan graag weglaten. Ik hoor graag van je, groeten, Mariëtte

Anoniem zei

O wat dom, nu zie ik het pas! Maand 1 en 2 heb je in 1 verhaal gedaan, sorry! Maar ik zou wel heel graag de indeling willen weten....Bedankt voor het vele werk wat je erin hebt gestoken!! Groeten, Mariëtte